The fear that the human race might not survive has been replaced by the fear that it will endure.*
I ett försök att föreställa sig en annorlunda värld letar Chest efter ett gemensamt landskap där nya varelser kan uppstå. Hybrider – som inte är en bil – utan en figur som rör sig och blir berörd, och agerar som frontfigur, bakgrund och miljö. Här flätas till synes motsägelsefulla begrepp som hård och mjuk, slak och styv, eller hårig och skallig samman i svettiga försök att vara natur för varandra.
Med Chest fortsätter Stina Nyberg att utforska nya musikaliska horisonter, denna gång i samarbete med kompositören Kaki King, baserad i New York, USA. King anses vara en av världens främsta gitarrister, känd både för sin tekniska briljans och för sin ständiga strävan att tänja på instrumentets gränser.
Chest är skapat i nära samarbete med dansarna Robert Malmborg, Pontus Pettersson och Stephen Thompson så väl som resten av det konstnärliga teamet Andros Zins-Browne, Kaki King, Jenny Nordberg and Thabiso Kubheka Persson. Tillsammans har de gett sig ut i en strävan efter att befinna sig i krånglet och glädjen. Verket är den tredje delen i Nybergs undersökning av mänsklighetens rövhålighet, som tidigare utvecklats i The Dawn Chorus (Norrdans 2022) och Sweet (MDT 2022). Premiären av Chest äger rum på Dansens Hus Elverket.
*Middle C, William H.Gass
Koreografi: Stina Nyberg
Dans: Robert Malmborg, Stina Nyberg, Pontus Pettersson, Stephen Thompson
Musik: Kaki King
Dramaturgi: Andros Zins-Browne
Scenografi, mask- och kostymdesign: Jenny Nordberg
Ljusdesign: Thabiso Kubheka Persson
Produktion: Terry Johnson (Johnson & Bergsmark), Magnus Nordberg (Nordberg Movement)
Administration: Konstnärskooperativet Interim kultur
Foto: Senay Berhe
Med stöd av Kulturrådet, Konstnärsnämnden, Stockholm stad och Region Stockholm med residens hos The Chocolate Factory Theater och Lower Manhattan Cultural Council (USA).
___
Stina Nyberg är dansare och koreograf med bas i Stockholm. Hennes konstnärskap utgår från kroppens politiska och sociala historia sedd från ett feministiskt perspektiv. Hon intresserar sig för undervärderade kunskaper, magiska praktiker och maktens språk. Stinas konstnärliga processer utgår ofta från en specifik person eller företeelse som nod. Detta leder till en lång tids research om de politiska irrvägar som omger det aktuella temat och hon skapar kedjor av konstnärliga verk i olika format utifrån samma konstnärliga process. Det kan röra sig om scenföreställningar, stadsvandringar, föreläsningar, konserter, texter eller andra format.
Hon är del av det feministiska kollektivet Samlingen (Amanda Apetrea, Nadja Hjorton, Halla Ólafsdóttir och Zoë Poluch) som koreograferar platsspecifika nedslag med en kritisk blick på dansens historia. Sedan 2013 samarbetar hon med Sofia Wiberg, forskare i Urbana studier, i en rad konstnärliga undersökningar av kollektiva kunskapsprocesser. Sedan 2024 är hon en del av Rose Choreographic School.
De senaste åren har hon fördjupat sig i ett perspektiv kring den rådande ekologiska katastrofen genom en rad spekulationer kring möjligheten av en jord befriad av arten människa.
Vårt Festivalpass ger 20% rabatt på alla föreställningar.